Rehber VDS/VPS Windows Minecraft Java Hatası Çözümü ve Java Kurulumu

siyahpulsar

Çaylak
K. Moderatörü
En iyi cevaplar
0
Ödüller
2
Bu rehberle birlikte minecraft sunucusu açarken veya java kullanılan herhangi bir durumda bir yere "Java" yazılıp komutun çalışmaması veya sunucu açılmaması durumunu ele alıp bu sorunu kökten çözmeyi deneyeceğiz.

Java sorunun temel sebebi Windows bilgisayarınızda Java programının nereye kurulduğu bilinmemesinden kaynaklanıyor.
Bunu düzeltmek için önerilen maddeler şu şekildedir:
  • Java yazılımını baştan kurmak
  • Java yazılımının bulunduğu konumunu bilgisayara tanıtmak

Son bir not olarak, Her yapılan işlemden sonra program/sunucu ne ise kapatın ve tekrardan açın. Yoksa yine aynı java yolunu kullanır veya çakışma hata gibi şeyler yaşanır. Kısaca her işlemden sonra Java kullanan ne varsa kapatın.

Minecraft sürümünüze göre gereken java sürümleri:

• 1.8 - 1.16 arası: Java8
  • 1.17: Java16
  • 1.18 - 1.20.4: Java17
  • 1.20.5 ve sonrası: Java21

Sunucularınız korumasız, internet hızı düşük veya yetersiz mi kalıyor?
Uygun fiyatta ki Rabisu sunucularından yararlanın:
Rabisu ile sunucunuzu şimdi satın alın

Rehber:

Java 8 Kurulumu:
Bu link ile birlikte Java 8'i kurun.
Ben çevrim dışı kurulabilme özelliği bulunan dosyayı tercih ediyorum.

1. Java 8 yazılımını indirme
Ben çevrim dışı kurulabilme özelliği bulunan dosyayı tercih ediyorum.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 095808.png

2. Kurulum işlemi
Buradan Install butonuna tıklayarak gerekli kurulum işlemine başlayın.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 095957.png

3. Java8 Kurulumu bitişi
Java 8 yazılımını başarıyla kurduk.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 100129.png

Java 8 yazılımını kurduk. Java8, genellikle tercih edilen en stabil ve her işletim sisteminde çalışan bir sürüm olduğu için ilk kurulum veya 0'dan kurulum olarak bu sürümü tercih ettim.

Java Dosyalarını Bulma ve Yol ayarlama:

Şimdi bilgisayarımıza javanın nerde bulunduğunu ayarlamamız gerekiyor. Bilgisayarınızda hangi java sürümünün ana java sürümü olmasını istiyorsanız o javanın bulunduğu java.exe dosyasına gidin. Kurulu değilse güvenli bir siteden kurun veya Buradan diğer java sürümlerini indirin. Bu yönlendirilen linkte saf java dosyaları bulunmaktadır. Bunları alıp C diskinizde program files gibi bir klasörde java klasörünün içersine koyun.

1. Java dosyalarını bulmak:

Benim java dosyalarım burada:
1773990622375.png

Kendi java dosyalarınızı bulun ve sırada ki aşamaya geçin.

2. Java.exe dosyasını bulmak:

Java.exe çalıştırma dosyası tam olarak java sürümlü klasörlerinin birinde burada bulunuyor:
1773990672732.png

Java.exe dosyasının üzerine sağ tıklayın ve dosya yolunu kopyalama seçeneğini seçin.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 102636.png

3. Java dosyanızı bilgisayarda otomatik yol belirleme:

Benim bilgisayarımda Windows 11 bulunuyor ancak Windows 10 için bir farklılık söz konusu değildir. Ancak Windows olan sunucularda Windows 10 kullanıldığı için windows 10 üzerinden ilerleyeceğim.
Arama çubuğuna "Gelişmiş Sistem Ayarlarını Görüntüle" yazınca çıkan ilk arama seçeneğini seçin.
1773991214333.png

1773991270994.png

4. Bilgisayarda Java yolu ayarlama:

"Environment Variables..." (Ortam Değişkenleri...) butonuna tıklayın.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 102135.png

Sistem değişkenleri altında bulunan "Düzenle" butonuna tıklayın.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 102900.png

Yeni butonuna tıklayın ve kopyaladığınız yolu yapıştırın. Burada \java.exe" yazan yeri ve tüm tırnak işaretlerini silin.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 103143.png

Buraya giriceğiniz yol, aynen buna benziyor olmalı. Daha sonrasında tamam diyin kaydedip çıkın.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 103207.png

Java Sürümü uyumsuzluğu:
Eğer hala java hatası alıyorsanız bundan sonra %95 ihtimalle artık java sürümü uyuşmazsızlığından kaynaklanıyordur.
Java ile çalışan uygulama/program veya minecraft sunucunuzu, gerekli java sürümü ile çalıştırmalısınız.

Önceki adımlarda gösterdiğim gibi minecraft sunucunuzu hangi java sürümü ile çalıştırmak istiyorsanız o sürümlü java dosyasına girin ve java.exe dosyanıza sağ tıklayıp yol olarak kopyala seçeneğini seçin.

Önceden sadece "Java" yazan yere kopyalamış olduğunuz java.exe dosya yolunu yapıştırın. Böylece sadece bu sürümü kullanmış olacaktır.
Ekran görüntüsü 2026-03-20 103950.png

Bir rehberin daha sonuna geldik. Java hatanız, bu rehberden sonra %95 ihtimalle çözülmüştür.

Sunucularınız korumasız, internet hızı düşük veya yetersiz mi kalıyor?
Uygun fiyatta ki Rabisu sunucularından yararlanın:
Rabisu ile sunucunuzu şimdi satın alın

Son düzenleme: